Hernö Gin är världens ledande producent av hantverksmässigt framställt gin. Stolta pionjärer som startade Sveriges första gindestilleri 2011. Allt började med en passion för den ädla spritdrycken med dominerande smak av enbär och drömmen om att skapa gin. En resa som tog Hernö Gins grundare Jon Hillgren till platser och gindestillerier världen över i sitt sökande efter kunskap och ginspiration. Till sist bosatte han sig i den lilla byn Dala nära Härnösand i Höga Kusten, Sverige.

Här skapar Hernö Gin världens mest prisbelönta gin med naturliga och ekologiska örter och kryddor i de handslagna kopparpannorna Kierstin, Marit och Yvonne med inspiration av naturen i Höga Kusten. Måna om hantverket, transparens i alla led och med fokus på kvalitet.

Hernö Gin har utsetts till världens bästa gin varje år sedan 2015 i någon av de fem största internationella tävlingarna.

Grattis till utmärkelsen, kan ni beskriva vad det betyder för er?

– Att Hernö Gin utses till World’s Best Gin & Tonic i av International Wine and Spirits Competition (IWSC) för tredje gången innebär att vi står utan konkurrens som etta på världstoppen. Ingen annan ginproducent har vunnit utmärkelsen mer än en gång sedan starten 2015. Det gör oss världsunika, säger Johan Wester, Head Distiller och tävlingsansvarig på Hernö Gin.

För Hernö Gin innebär denna och andra tunga utmärkelser ökad kännedom internationellt, att varumärket stärks ytterligare samt ökade möjligheter att nå nya marknader i världen.

– Med den nya utmärkelsen World’s Best Gin & Tonic hoppas vi att representanter och importörer på nya marknader får upp ögonen för oss, blir nyfikna på oss och vill sälja Hernö Gin på sina marknader. Hernö Gin finns i dag på ett trettiotal marknader i världen och målsättningen är en ökad export. Vi vill att fler ska upptäcka världens bästa gin från Sverige, säger Jon Hillgren, grundare av Hernö Gin.

Vilken har varit den största utmaningen innan ni kom igång med försäljningen internationellt?

Att etablera varumärket har varit en utmaning såväl på den inhemska marknaden som på de internationella. Helt naturligt har vi kommit längst i det arbetet på vår hemmamarknad Sverige och arbetet med att vinna nya marknadsandelar såväl här som i andra länder fortsätter.

Vilka har varit era största styrkor med att sälja internationellt?

Vi säljer världens mest prisbelönta gin skapad i världsarvet Höga Kusten. Vi har produkt, vi har plats och vi har passionerad personal.

Vilka är era 3 tips för att lyckas internationellt?

– Bygg ditt varumärke kring starka framgångsfaktorer som gör dig unik på en internationell marknad. För oss har det varit naturligt att profilera oss med ett gin som är ekologiskt, hantverksmässigt, småskaligt och skapat med inspiration från naturen i Höga Kusten. Det går i linje med att Sverige har ett starkt varumärke inom området hållbarhet internationellt.

– Ta hjälp av professionella aktörer som kan hjälpa dig etablera dig på nya marknader.

– Bygg långsiktiga samarbeten med internationella partners som var och en är expert på sin marknad. Kulturella skillnader gör att du behöver anpassa hur du gör affärer och din kommunikation för att nå ut. Välj samarbeten med omsorg, ha tillit och skapa goda relationer i en dialog som bygger på ett ömsesidigt lärande och utbyte av erfarenheter.

Want to know more?

Get in touch with Try Swedish