Som ett ungt land har Israel behövt hitta nya lösningar för livsmedelsförsörjningen. Under vår resa fick vi se en rad exempel på innovationer. En av de främsta är så kallad ”Drip Irrigation”, eller droppbevattning, där bevattningen är nedgrävd och väl avvägd för den specifika grödan. På det sättet går det att spara mycket vatten och odla under svåra förhållanden.

Några höjdpunkter på The Connectors innovationsresa

Resan inleddes med att besöka The Shimon Peres Innovation Center i Tel Aviv, Jaffa, där vi på ett interaktivt sätt fick en genomgång av innovationer från Israel. Körsbärstomaten och Galiamelonen är två uppfinningar som vi fick lära oss kommer från Israel. Vi såg även en hel del exempel på innovationer inom teknik och life science.

Vi besökte också The Kitchen, som är livsmedelsföretaget Strauss inkubator. För oss var det mycket intressant att få en inblick i hur näringsliv och myndigheter arbetar tillsammans för att finansiera och accelerera startups inom livsmedel.

Ett annat spännande företag är Vanilla Vida, som hittat en teknik för att odla vaniljbönor i växthus. Företaget har redan de största livsmedelsföretagen i sin orderbok och tillgång till svenskt kapital via Gullspång Invest, Re:food.

En av resans stora upplevelser var att besöka en Kibbutz där även ett av de marknadsledande företagen inom droppbevattning, Netafim, håller till. Att få uppleva en jojoba-odling som grönskande växte mitt i ökenlandskapet var mycket fascinerande att se.

Framtidens kött printas med 3D-teknik

Som en av få utvalda grupper fick vi besöka Meatech som odlar framtidens entrecôte i labb, printade via 3D-teknik. Den här gången fick vi testa nuggets baserat på kultiverat kycklingkött. Än så länge är den här typen av livsmedel enbart godkänt i Singapore, men vi står utan tvekan inför en revolution av köttindustrin. 3D-kött är en verklig gamechanger och det ska bli mycket intressant att följa utvecklingen.

Presentation av Sveriges ekosystem inom FoodTech med mingel

The Connector består även av en konferensdel där vi kunde presentera det svenska ekosystemet och innovationer, matchat med motsvarigheter från den israeliska sidan. Statssekreterare Stina Billing lyfte fram de olika möjligheterna för innovationsutbyte mellan våra länder och konferensen avslutades med mingel hemma hos ambassadör Erik Ullenhag med fortsatta givande samtal.

Sveriges unika position och kunskap är avgörande för framtidens livsmedelsförsörjning

Något som slog mig under alla presentationer är att vi står inför en enorm utmaning att föda fler, och vi behöver göra det på nya sätt. Kriget i Ukraina har en tydlig och direkt effekt på livsmedelsförsörjningen, och då tänker jag inte på framtidens livsmedelsförsörjning utan på hur vi ska klara av den idag. För mig är det glädjande att se Sveriges unika position, där vi kan erbjuda både högkvalitativa, välsmakande och säkra livsmedel. All vår erferenhet och kunskap ger oss många möjligheter till internationella samarbeten och stark expansion.

För exportprogrammet Try Swedish blev även mötet med IKEA Foods franchise för Israel en möjlighet för svenska företag att pitcha sina produkter för marknaden. Utöver IKEAs sortiment har de frihet att ta in ytterligare livsmedel med koshercertifiering.

Hur tar vi våra lärdomar vidare?

Världen står inför en omfattande utmaning att föda sin befolkning. Men jag ser stora möjligheter för svenska innovationer att samarbeta internationellt och via partnerskap och på det sättet komma ut med våra svenska erbjudanden. Vi behöver också få ut nya livsmedelsinnovationer till konsumenter snabbare. Här kan Sveriges samordning kring livsmedelsförsörjning och innovation ta lärdomar av hur andra länders myndigheter och företag samarbetar för att snabbare få resultat.

Maria Kärnerud, Program Manager Try Swedish.

Vill du veta mer om oss på Try Swedish, kontakta oss på tryswedish@business-sweden.se eller +46 8 588 660 00.

The Connector är en plattform för partnerskap inom industriell forskning och utveckling. Målet att öka antalet högteknologiska forskningsprojekt mellan Israel och Sverige – ett samarbete som ska säkra den globala konkurrenskraften och bibehålla ländernas position som globala innovationsledare. Här kan du läsa mer om The Connector.

 

 

Want to know more?

Get in touch with Try Swedish