Photo: Malmö Chocolate Factory
Photo: Malmö Chocolate Factory
 

Jens, varför satsar Malmö Chokladfabrik på export?

Export är prioriterat hos oss av flera olika skäl. Vi säljer primärt till specialhandeln och det finns inte hur många choklad- och delikatessbutiker som helst i Sverige och då växer vi bäst genom att söka oss utomlands.  Vi har en hel del unika värden i vår produkt som är prisbelönt för såväl smaker som design och den är dessutom fri från spår av allergener varför det finns ett intresse och en efterfrågan också utanför Sveriges gränser.

Det är såklart också en boost för såväl oss på fabriken som för våra samarbetspartners att kunna se en chokladkaka från Malmö på de fina varuhusen och adresserna i Berlin, London, Köpenhamn och Tokyo.

Hur kommunicerar du genom dina produkter?

Vår främsta kommunikatör är vår egna förpackning och vi lägger merparten av vår lilla marknadsbudget på design – de handlare som säljer vår choklad är duktiga på att presentera oss och varför Malmö Chokladfabrik är ett bra val och det är såklart både roligare och enklare att göra när de har en vacker och intressant förpackning av lyfta fram. Vi kompletterar detta med ganska hög aktivitet i sociala medier och samarbeten med kockar, receptmakare, bryggerier, kafferosterier och restauranger.

Vad ser du för trender inom ditt segment?

Det finns många parallella trender som är spännande, å ena sidan har vi den verkligt exklusiva chokladen som t ex vår egna Lab serie med begränsade upplagor och spännande ursprung med kakao från exotiska destinationer som Mexiko, Indien och Vietnam; å andra sidan har vi ett växande utbud av smaksatt kvalitetschoklad där fler och fler leker med texturer, intressanta smakkombinationer och litet aparta smaksättare – det senaste året har vi sett allt från svampchoklad till grönkålschoklad och även om det inte är för alla är det spännande att se vart chokladmakare hittar nya inspirationer.

Photo: Malmö Chokladfabrik

Vad tycker du är mest unikt med svenska produkter?

Svenska livsmedel har generellt sett väldigt bra rykte internationellt och ofta är det förknippat med renhet och frånvaro av onödiga tillsatser. Oavsett om vi pratar om vatten, vodka, kött eller choklad så är svenska produkter laddade med positiva värden som skapar intresse utomlands och som underlättar exportarbetet och jag hoppas och tror att vi som nation ska bygga vidare på det när vi tar upp matchen med våra grannländer i exporten.

Har du något råd till andra som vill börja exportera?

Utgå från att allt tar dubbelt så lång tid som du skulle vilja och att det initialt ger hälften så mycket som du tycker vore rimligt. Det låter såklart inte så uppmuntrande, men om man är uthållig och envis så kommer det så småningom betala tillbaka sig, och det är väldigt utvecklande att verka på en ny marknad. I det långa loppet kan det också gynna försäljningen på den inhemska marknaden eftersom de krav och önskemål man tvingas förhålla sig till i exporten kan ge nya idéer och insikter här på hemmaplan.

Stort tack Jens för att du delar med dig av din kunskap och dina insikter!

Malmö Chokladfabrik på Instagram 

Malmö Chokladfabriks hemsida

Want to know more?

Get in touch with Try Swedish