Photo: Business Sweden
 

Kort sagt har ambitionen med Try Swedish i Japan varit att erbjuda ett omfattande paket till svenska livsmedelsföretag för att få kontakt med samarbetspartners, identifiera nya affärsmöjligheter och öka varumärkeskännedomen i Japan.

Carl Norsten och Haruki Tsuji har därför jobbat hårt både för att öka vår attraktionskraft och vårt nätverk av B2B-partners såväl som för att öka varumärkeskännedomen gentemot japanska konsumenter. “Norge har sin lax, Danmark fläsk och mejeriprodukter –

vi vill därför positionera Sverige och svenska företag som ledande inom hållbar och innovativ mat. Det är ett område där svenska företag har konkurrensfördelar.

Fokus på sådana värden är begränsat idag i Japan, men växer snabbt. Vi tror att detta kan ge enorma möjligheter för svenska företag de närmaste åren.

Try Swedish aktiviteter i Japan 2020

1. IKEA-samarbete

“Vi har arbetat nära IKEA Japan i flera år. De har varit en del av Foodex etc. Vi har ibland introducerat nya Try Swedish-produkter för dem.”
Olika samarbeten vi har utvecklat tillsammans:
o Try Swedish pop-up butik på IKEA Harajuku
 – IKEA Japan lanserar aktivt nya stadsbutiker i Japan sedan i år på mycket attraktiva platser. Konceptet är lite annorlunda, mer hip, mycket fokus på mat (tunnbröd, växtbaserade köttbullar / korv / kebab, IKEA-Omnipollo samarbetsöl). Vi tror att detta är en bra plats för samarbete med Try Swedish (kanske mer än de vanliga IKEA-butikerna). IKEA har öppnat stadsbutiker i centrala Tokyo i Harajuku och Shibuya. En tredje butik kommer att öppna våren 2021 i Shinjuku.
 – Try Swedish lanserade en popup-butik på IKEA Harajuku en vecka i november 2020. Vi introducerade nya produkter som inte hade sålts på IKEA tidigare. Svensk hantverksöl från Omnipollo och Brewski, ostbågar från OLW, smoothies, te, kakor etc.
 – IKEA delade evenemanget på sin Instagram-kanal i Japan som har 961 000 följare.
 – Pop-up-butiken blev mycket framgångsrik och vi diskuterar en mer storskalig version tillsammans med IKEA, eventuellt i flera butiker.

Photo: Try Swedish Japan Instagram

o IKEA lansering av växtbollar
-  IKEA Japan lanserar sina nya växtbaserade köttbullar 2020 (utvecklade och producerade i Sverige) med 4% koldioxidavtryck av sina vanliga köttbullar.
 – Try Swedish fick en presentationsplats på presskonferensen där japansk TV och media deltog.

2. Beyond Organic x Paul Svensson

o Try Swedish samarbetade med ambassaden och svenska UD för att ha en Beyond Organic middag (japansk mat KOLs) och seminarium (60+ media) tillsammans med Paul Svensson.
o Detta går i linje med att vi vill positionera Sverige och svenska företag som ledande inom hållbar och innovativ mat.
o I samband med att svenska ambassader i APAC skickar sina ambassadkockar till Japan för att få utbildning av hållbar mat från Paul Svensson.

Photo: Business Sweden

3. Try Swedish varuautomater

o En försöksautomat lanserades på Sveriges ambassad i Tokyo sommaren 2020.
o Syftet är att använda det för marknadsföring. Vi kan lyfta fram livsmedel som finns i Japan, nya produkter till Japan, testmarknadsföring etc.
o Mycket uppskattad bland ambassadens besökare. Vi vill att det svenskar i Japan ska veta mer om vilka svenska livsmedel som finns i Japan.

4. Gemensam SCCJ x Try Swedish webinar

o Try Swedish anordnade ett seminarium tillsammans med handelskammaren i Japan, IKEA och NHK (japansk SVT) om svensk mat på japanska riktade till 150 svenska dotterbolag i Japan (SCCJ-medlemsföretag).
o Runt 20 000 personer arbetar för svenska företag i Japan. Vi vill att anställda vid svenska företag i Japan ska veta mer om svensk mat och prova svenska så att de kan sprida information och nyfikenhet till kollegor, vänner och familj.

Om du har frågor eller funderingar kring den japanska marknaden eller kring dessa och kommande aktiviteter i Japan, Är du varmt välkommen att höra av dig till Carl eller Haruki.

Want to know more?

Get in touch with Try Swedish