Vi kan börja med att ni berättar kort om er själva
– Purewell startades 2021 med tanken att ta fram Sveriges första riktiga premiumvatten på flaska. Utifrån en riktigt bra vattenråvara bearbetar vi vattnet minimalt; filtrerar, tillsätter kolsyra och smaksätter med naturliga smaker och någon funktion. Inga artificiella tillsatser är tillåtna.

Ni har just kommit hem från en mässa i USA, Natural Products Expo West
– Ja, vi fick en öppning att vara med i Try Swedish svenska paviljong och den 7 mars var vi på Expo West med våra produkter Purvitamin och våra kollagenshots.

Hur gick mässan?
– Vi är helt överväldigade över responsen och allt stöd vi fått från Try Swedish. De har hållit oss i handen, från att vi bestämde oss för att vara med och genom hela mässan. På mässan såg Try Swedish till att vi fick träffa stora inköpare, distributörer, finansiärer och andra nyckelpersoner. Att ordna allt detta själva hade varit helt omöjligt.

Om vi backar lite, varför har ni gett er ut på den här exportresan?
– Vi säljer premiumprodukter och i det här tuffa ekonomiska läget har det blivit svårare i Sverige. Vatten säljs på volym och pris och det passar inte våra mer exklusiva produkter. Kriget i Ukraina påverkar viktiga leveranser, så det var även ett starkt skäl till att vi började titta på exportmöjligheter.

Vilka marknader fokuserar ni på?
– Efter mässan Expo West kom vi hem med kontakter från 10 länder, med importörer som blev jätteförtjusta i våra produkter. Men i dagsläget har vi stort fokus på USA.

Säljer ni era produkter även online?
– Våra kollagenshots säljs främst online i Sverige. Vi planerar också för försäljning på Amazon. På mässan hade vi fyra personer från Amazon i montern, som nu ska hjälpa oss.

Try Swedish gör ju också många kreativa saker, deras svenska webbshop på Alibabas Tmall-plattform till exempel, där svenska livsmedelsprodukter samlas under ett gemensamt paraply. Via den här vägen skulle det vara möjligt att relativt enkelt nå ut på den kinesiska marknaden.

Vad är nästa steg nu efter mässan?
– Vi fortsätter att samarbeta med Try Swedish och Business Sweden. Business Sweden kommer att hjälpa oss etablera bolag i USA, vilket är ett krav för att göra business där.  Business Sweden har också personer som stöttat andra svenska bolag med etableringar och kan hjälpa oss med alla frågor vi kommer att ha.

Avslutningsvis, vilka är era bästa 5 tips för att lyckas internationellt?
– Dra nytta av att det svenska varumärket. Vi har stor trovärdighet internationellt när det kommer till mat och dryck.

– Du måste ha en unik produkt. Är du inte ens unik i lilla Sverige, så är du förmodligen inte det i större land. Har du flera produkter, välj bort de som inte är unika och gå med de andra.

– Var lyhörd för lokala traditioner och marknadsförutsättningar. Gör mycket egen research, och prata med andra som kommit en bit i sin lansering.

– Var ödmjuk och ta hjälp. Att ge sig in på en marknad utomlands kan kännas skrämmande och knappt hanterbart, men den stöttning vi fått av Try Swedish och Business Sweden gör att det känns möjlighet att genomföra.

– Var misstänksam! Det låter som en trist inställning, men det finns massor av lycksökare där ute som vill tjäna pengar på dig. Vid minsta magkänsla som känns fel, sålla bort!

Vill du veta mer om Purewell kan du kika in på deras hemsida eller på deras presssida. Om du har frågor kring export får du gärna kontakta oss på Try Swedish och inspireras av vårt exportprogram. Vi hjälper dig att öka din affär utanför Sveriges gränser.

Want to know more?

Get in touch with Try Swedish