Vad är Try Swedish?

Try Swedish är ett koncept som samlar marknadsföringen av Sveriges livsmedel, restauranger och destinationer, för att skapa nyfikenhet hos världens alla matälskare, opinionsbildare och beslutsfattare. Konceptet har utvecklats på uppdrag av VisitSweden och Business Sweden.

Try Swedish är ett budskap som uppmanar till att smaka på Sverige. Budskapet kan varieras i det oändliga. Från Try Swedish Apples (våra råvaror) till Try Swedish Midsummer (våra traditioner). Try Swedish Fika (vår livsstil), Try Swedish Skåne (exempel på en region), Try Swedish Gastronomy (våra nyskapande kockar) och Try Swedish Abba eller Mackmyra (exempel på varumärke eller produkt).

Alla stolta ambassadörer för Sveriges matkultur, från regioner till företag, ska kunna dra nytta av de värden som associeras med vårt land. Unik natur, kreativa producenter, hållbarhet, hälsosam livsstil och ett spännande kulinariskt arv. Konceptet knyter också an till internationella trender som handlar om det naturnära, genuina och småskaliga. Den livsstil alla söker finns redan här i Sverige. Det ska vi berätta om.

koncept-2

Designidén utgår från det traditionellt svenska i en samtida kontext. Furu, wellpapp och hantverk möter svensk teknisk innovation, kreativitet och öppenhet. I de kreativa riktlinjerna som finns att ladda ner kan du lära dig mer om den grafiska profilen och språket som sätter tonen för konceptet. Allt är till för att användas. Det är vi tillsammans som sätter Sverige på världskartan!

koncept-6

Vårt manifest

En god måltid inleds redan i skogen, havet eller på åkern. För oss i Sverige är omsorg om djuren och hänsyn till naturen en självklar del i våra liv. Maten vi lagar tar smak av vår unika natur – från den bördiga myllan i Skåne, till de karga vidderna i Lappland. Vårt land har hela nio klimatzoner, tusentals insjöar, två kuster och mil och åter mil av djup skog. Det bäddar för en rik matkultur. Vi kommer från en tradition av att ta tillvara allt som naturen har att erbjuda. Långa vintrar driver oss att försöka hitta nya sätt att förlänga sommarens skörd. Från rot till blast och nos till svans. Det är en nyfikenhet och en påhittighet som ligger djupt rotad i vår matsjäl. Och det är samma experimentlusta som idag gör oss öppna för intryck från hela världen. Vår nyfikenhet driver oss att sätta potatis när snön ligger kvar och hitta nya sätt att bevara vitaminer och smak. Den driver våra kockar att skapa nya rätter i skolköken och öppna stjärnkrogar i hela landet. Vi tror på en enkel idé: Ät gott och du mår bra. Till de som njuter av mat och dryck, de som uppskattar upplevelsen och vill ha goda råvaror, har vi ett budskap: allt finns här. Provsmaka själv. Try Swedish!

Dimmig skog, TŠfteŒ, Norrland. Photo: Sara Ingman

Var med och sätt Sverige på kartan!

Try Swedish är en öppen inbjudan till världens alla matälskare att upptäcka och smaka på vår matkultur och livsstil. Det är ett budskap som vi använder för att berätta vår historia. Tillsammans väcker vi omvärldens matlust till Sverige!

Koncept_featured_2424

Vad är Try Swedish?

Try Swedish är ett koncept som samlar marknadsföringen av svenska livsmedel, restauranger och destinationer. Allt för att skapa nyfikenhet hos matälskare, opinionsbildare och beslutsfattare i hela världen.

Sa_har_gor_du_featured_2409

Så här gör du

Alla kan använda Try Swedish när de kommunicerar Sveriges mat, dryck och upplevelser utomlands. Här är knepen som sätter konceptet.

Ladda_ner_featured_2407

Ladda ner

Allt du behöver för att kommunicera Try Swedish finns här. Från kreativa riktlinjer till tryckfärdiga original. Just ditt varumärke, råvara eller region sätter prägel på vad Sverige har att erbjuda.

Bocuse_1_0644

Case Bocuse d’Or

Try Swedish lanserades på den franska matmässan Sirha i Lyon, i samband med den prestigefyllda kocktävlingen Bocuse d’Or i januari 2013.

London_featured_2357

Case London

Fyrahundra foodies och matjournalister lärde sig att laga mat och baka med svenska råvaror. De spred budskapet, inte minst i sociala medier, genom #tryswedish.

film

Film

Visa filmen Try Swedish! och inspirera medarbetare, kunder och partners. Du kan ladda ner en zip-fil eller se filmen på You Tube.

Tags_i_ask_0606

Hängetikett

På baksidan av etiketten kan du skriva berättelsen om din produkt. Vad gör den unik? Varifrån kommer den? Hur produceras den? Och varför ska jag köpa den?