Vid tre tillfällen under april månad har vi gjort nedslag på programmets fokusmarknader och bland annat gått igenom följande frågeställningar:
• Påverkas kontrollen av importerade livsmedel?
• Ändras konsumtionsmönster?
• Vilka aktiviteter planeras på respektive fokusmarknad då mässor skjuts fram eller ställs in?

Inom Try Swedish exportprogram genomför vi exportfrämjande aktiviteter för svenska livsmedelsföretag på dessa 10 fokusmarknader inom programmet; Japan, Sydkorea, Singapore, Kina, Hong Kong, Storbritannien, Benelux, Tyskland, Kanada, USA.

Fem trender som återfinns på samtliga marknader i olika utsträckning är:
1. Ökad tendens att laga och äta mat hemma samt köpa take-away.
2. Online handeln blomstrar.
3. Panikköp av basvaror.
4. Allt fler vänder sig till supplement för att “boosta” immunförsvaret.
5. Större kännedom om vikten av god hygien på restauranger.

ASIEN

Under april är tendensen att Kina, Hong Kong och Sydkorea återupptar den ekonomiska aktiviteten till viss del, medan Japan och Singapore återigen har uttalat nödläge och återigen infört lockdowns.

I Kina har nästan samtliga restauranger och retail affärer öppnat upp, även om regeringen vill främja mindre convenience affärer. En följd av corona är att delivery tjänster har blivit mer utvecklade och 30% av kinesiska restauranger började använda dessa tjänster. De varor som ökade sin försäljning mest under de första månaderna är fryst kött och nudlar (offline), samt grönsaker, ris och mjöl (online).

Hong Kong importerar det mesta av sina livsmedel märks en brist, speciellt på basvaror. En hög efterfråga märks även på kosttillskott och olika supplement. Restauranger har hållits öppna, men med halverad kapacitet och strikta regler kring hur kunderna ska bete sig. Online försäljning ökad trefalt under februari 2020, jämfört med februari 2019.

Japan införde i april återigen nödlägestillstånd, då antalet smittade återigen ökade. Alla affärer är öppna, dock uppmanas folk att stanna hemma. Finns risk för brist på färskvaror, då en majoritet av livsmedel importeras. Japanska livsmedelsindustrin arbetar på som vanligt, men exportförbud kan komma att införas beroende på utvecklingen.

Sydkoreanska konsumenter ser rätt pessimistiskt på utvecklingen och uppmätte det snabbaste indexfallet sedan 2008. 14 miljoner hushåll, de med de 70% lägsta inkomsterna, kommer att få värdecheckar för att spä på konsumtionen. Delivery tjänster mer än fördubblades i början av året, och online försäljningen av livsmedel likaså.

Singapore befinner sig i ett aktivt lockdown läge fram till den 5 maj. Marknaden importerar en stor del av livsmedel och företag rapporterar logistiska utmaningar. Många fysiska affärer har slut på varor och online affärer har skiftat till att enbart sälja basvaror för att kunna serva kunderna. Konsumenterna har dock tenderat till att minska inköpen av alkohol, choklad och skönhetsprodukter.

EUROPA

De flesta av de europeiska marknaderna har börjat öppna upp i viss mån igen, efter att tidigare ha varit i princip nedstängda.

En tydlig tendens är att konsumenter efterfrågar mer produkter som är hälsosamma eller så kallade functional. Konsumenterna försöker generellt att begränsa sina inköpstillfällen och besöker affärerna mer sällan. Dessutom tenderar konsumenterna att när de handlar vill köpa produkter som antingen är färska, såsom frukt och grönt, eller produkter som har en längre hållbarhet.

I Belgien har online försäljning tidigare inte varit särskilt efterfrågat eller utvecklat, men e-handel har, i och med coronakrisen, sett en markant tillströmning av nya kunder. De stora potatislagrena har gjort att befolkningen uppmanas äta mer pommes frites.

I Nederländerna går online kanalerna på högvarv men även fysiska speciality stores, då fler konsumenter vill unna sig god mat i hemmet då de inte själva kan besöka restauranger (dessa säljer enbart take away och delivery).

Tyskarna har i stor utsträckning ökat sina livsmedelsinköp av Private label, och nya online aktörer expanderar och har en väntelista för hushåll som vill börja handla digitalt. Horeca sektorn räknar med en förlust på 10 miljarder EUR under mars-april.

I Storbritannien märker man att konsumenter handlar oftare och dyrare varukorgar än vad de tidigare brukade göra. Det förväntas att britterna även efter corona kommer att visa mindre lojalitet till specifika varumärken, då de försöker hitta fynd och erbjudanden snarare.

NORDAMERIKA

I USA har coronapandemin lett till att de amerikanska konsumenterna drivit på en ökad försäljning av växtbaserade alternativ. Havremjölk har sett tillväxtsiffror på 350%, och växtbaserat kött på 206%, allt sedan corona utbrottet. Ett annat tydligt trendskifte är att andelen konsumenter som handlar regelbundet online gick upp från 10% till 42% under denna period. Importerade livsmedel kommer att genomgå hårdare inspektioner vid ankomst, då FDA har ställt in alla platsinspektioner utomlands, tills det är säkert att resa igen. Bland annat är den planerade inspektionen i Sverige, under våren 2020, uppskjuten.

De kanadensiska konsumenterna ser en liknande utveckling som i USA gällande växtbaserade produkter och e-handel. Dock var e-handel relativt ovanligt innan corona, främst på grund av befolkningens utspriddhet, men har nu fått en skjuts framåt. Priset på kött förväntas stiga, särskilt efter att Kanadas största köttproducent har haft en omfattande smittspridning bland anställda, vilket lett till att de dragit ned på produktionen.

Corona Help desk

Business Sweden arbetar för fullt på våra 50 kontor med en så kallad “Corona Response Desk“, för att hjälpa er, svenska företag, på plats ute på de olika utlandsmarknaderna. Hör av er för att få hjälp med frågor om supply chains, kundrelationer och vägen framåt.

Tveka inte att nå ut till respektive marknad eller de lokala affärsutvecklarna här i Sverige:
Japan: carl.norsten@business-sweden.se
Sydkorea: sookyoung.lim@business-sweden.se
Singapore: ida.stjernstrom@business-sweden.se
Kina: Eliza.petrova@business-sweden.se
Hong Kong: Carrie.Chan@business-sweden.se
Storbritannien: Samiksha.Jalan@business-sweden.se
Benelux & Tyskland: Anna.Glaumann@business-sweden.se
Kanada: Caleb.Chapman@business-sweden.se
USA: Therese.dalebrant@business-sweden.se

Småföretagsprogrammet, Stockholm: Maria.Karnerud@business-sweden.se
Småföretagsprogrammet, Göteborg: Jonas.Englund@business-sweden.se
Småföretagsprogrammet, Malmö: Astrid.Hackl@business-sweden.se

Programansvarig: Maria.varnauskas@business-sweden.se
Programmet generellt: Elina.Uebel@business-sweden.se

Want to know more?

Get in touch with Try Swedish